Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi)
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) üzengi kemikçiği ile iç kulağın komşu olduğu duvar bölümünde kireçlenme oluşması sonucu üzengi kemikçiğinin hareket yeteneğinin kısıtlanmasıdır. Kemikçik hareket edemediği için ses dalgalarını iletemez. Başlangıçta işitme kaybı olsa da iç kulakta sorun yoktur sadece sesler iletilememektedir. İlerleyen dönemde iç kulak duvarının da etkilenmesiyle sinirsel tip işitme kaybı ortaya çıkabilir.
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Nedenleri
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi)un nedeni henüz net olarak belirlenememiştir. Ancak nedenlerin arasında şunlar olabileceği düşünülmektedir;
- Kalıtsal nedenler
- Yaş (Yaklaşık 20li yaşlarda başlar)
- Cinsiyet (kadınlarda daha sık görülür)
- Hamilelik
- Irk (beyaz ırkta daha fazla görülür)
- Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Belirtileri
- Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) belirtileri geç ortaya çıkar. Başlangıcı sessiz olduğu için fark edilmesi güçleşir ve hastalık ilerler.
- En büyük belirtileri İşitme kaybı ve kulak çınlamasıdır. İşitme kaybı tek ya da çift kulakta olabilir. Gittikçe ilerler. Bunlara baş dönmesi ve denge problemleri de eşlik edebilir.
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Tanısı
Fizik muayenede somut bulgu elde edilemeyeceği için işitme testi yapılır. Tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemleriyle saptanamaz ama bu sayede diğer kulak hastalıkları elenir.
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Tedavisi
Başlangıç aşamasında olup kişiyi çok etkilemeyen rahatsız etmeyen durumlarda işitme testleriyle takip edilebilir. İşitme kaybının durumuna göre işitme cihazı kullanılabilir, ilaç tedavisi uygulanabilir (genellikle hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için yapılır, sıklıkla sodyum florid kullanılır) ya da stapedektomi ameliyatı yapılabilir.
Stapedektomi Ameliyatı
Stapedektomi ameliyatı Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemdir.
Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Başarı oranı yüksektir. Bu operasyonla işlevini yitirmiş üzengi kemiği çıkartılır sonra örs kemiği ile iç kulak arasına ses dalgalarını iletmesi için teflon ya da metal bir protez konulur.
Stapedektomi Ameliyatı Sonrası
Stapedektomi ameliyatı sonrası seyir şu şekildedir;
- Bir gece hastanede kalınır (bazen iki gece olabilir)
- Operasyondan sonra kulağa tampon koyulur ve 1-2 hafta içinde çıkarılır.
- Tampon çıkarıldıktan sonra kulak damlası kullanılması gerekebilir.
- Ameliyattan iki gün sonra boyunda aşağı banyo yapılabilir ve saç yıkanabilir. Ancak kulağa su kaçırılmamalıdır.
- Operasyonu takip eden ilk hafta kulak çınlaması, baş dönmesi nadiren bulantı ve kusma da görülebilir. Ancak bunlar geçicidir.
- Hafif ağrı olabilir ancak ağrı kesicilerle giderilebilir.
- Stapedektomi ameliyatından iki ay sonrasına kadar sesler metalik gibi algılanabilir, bu normaldir ve geçicidir.
- Çıtırtı benzeri sesler duyulabilir bu durum geçicidir.
- İlk haftalar hasta yüksek sesten rahatsız olabilir.
- Yaklaşık 7-10 gün içinde sonra günlük yaşama dönülebilir.
- Araç kullanmaya 2. haftadan sonra başlanabilir (eğer baş dönmesi devam ediyorsa bunun tümüyle düzelmesi beklenmelidir).
- Stapedektomiden 2 ay sonrasına kadar ağır fiziksel aktivite, dalış yapma, uçağa binme, ıkınma ve öksürme gibi durumlardan uzak durulmalıdır.
- İyileşmenin tamamlanması 2 – 3 aylık bir süreyi bulabilir.
- Ameliyattan sonra kulaktan kötü kokulu kıvamlı akıntı gelmesi, çınlamada artış, baş dönmesinde şiddetlenme, yüz hareketlerinde zayıflık ya da asimetri, şiddetli baş dönmesi gibi bir durumla karşılaşılırsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Stapedektomi Ameliyatının Komplikasyonları
Stapedektomi ameliyatının da tüm ameliyatlar gibi nadiren komplikasyonları olabilir. Bunlar arasında; kulak zarının delinmesi, orta kulak iltihabı, tat alma bozukluğu, protezin oynaması ve çıkması, geçici ya da kalıcı yüz felci sayılabilir.