Kulak zarı delinmesi nedir?
Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ince bir dokudur. Delik kulak zarı, bu ince zarın delinmesi veya yırtılmasıdır. Kulak zarında delinme varsa sıklıkla işitme azalır, nadiren akıntı olur. Kulaklarda uğultu ve çınlama oluşabilir. Ağrı genellikle bulunmaz.
Kulak zarı delinmesinin nedenleri nelerdir?
- Kulağa şiddetli darbe alınması
- Bazı kafatası kırığı türlerinde
- Ani bir patlama sonrası
- Ani basınç değişiklikleri
- Enfeksiyonlar
- Kulağa kibrit çöpü gibi yabancı cisimlerin sokulması
- Kulak kanalına aşırı sıcak veya asidik yapıdaki sıvının kaçması
- Orta kulak iltihapları
Kulak zarı delinmesinin belirtileri nelerdir?
- İşitme kaybı (delik büyüdükçe, işitme kaybı da artar)
- Kulakta çınlama, uğultu
- Bazen uğultuyla birlikte kulak akıntısı, baş dönmesi
Kulak zarı delinmesinin tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Genel olarak kulak zarındaki delinmeler vücut tarafından hızla onarılır. Bu onarım yetişkinlerde de, çocuklarda da aynı hızdadır. Altı hafta içerisinde kendiliğinden kapanmayan kulak zarı deliklerine cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavisi ihmal edilen delik kulak zarları orta kulakta iltihabına ve buna bağlı kronik rahatsızlıklara, işitme kaybına yol açabilir.İlaç tedavisi ve kâğıt kapama ile yama yöntemi uygulanmış (deliğin tamamen kapanması için 3- 4 defa yama tatbiki gerekebilir), ancak buna rağmen kapanmamış kulak zarlarının tedavisinde farklı cerrahi yöntemlerle müdahale yapılabilir. Bu yöntemlerin ortak noktası; delinmenin iyileşmesi amacıyla zarın bir doku ile kapatılmasıdır. Bu işleme “miringoplasti” adı verilir.
Kulak zarı delik kişilerin ve/veya tedavi aşamasındaki kişilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
- Kulağın içine su kaçırılmamalıdır (Banyo yaparken veya başınızı yıkarken kulağa vazelinle sıvanmış bir pamuk parçası koyulabilir, yüzerken, pamuğun üzerine sıkı sıkı yüzme beresi geçirilmelidir. Ya da kulak tıkacı kullanılmalıdır).
- Kuvvetli sümkürmekten kaçınılmalı, burun akıntısı içe çekilmelidir. Burnu sümkürmek şartsa, diğer burun deliği kapatmadan yapıalıdır.
- Kulak akıntısı varsa, içerisine bir şey sokulmadan temizlenmelidir.
- Kulak akıntısı varsa veya başlamışsa ilaç kullanılmalıdır.
- Kulak travmalardan korunmalıdır.