Soğuk Algınlığı ve Grip Belirtileri
Grip, influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalarda yüksek ateş, soğuk ter ve titreme, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kuru öksürük gibi belirtiler görülür. Bulaşıcıdır.İlk 72 saat hastalık ağır seyreder. 7-10 gün içerisinde düzelir. Ancak çocuklarda, yaşlılarda kronik hastalığı olanlarda çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Grip tedavisi semptomları gidermeye yöneliktir yani hastalığı tümüyle ortadan kaldırmaz. Semptomatik tedavide burun akıntısını kesen ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılır. İlaçlar özellikle ilk iki günde alındığında gribin ilerlemesi önlenebilir. Viral bir hastalık olduğundan antibiyotikler tedavide işe yaramamaktadır. Hastaların doktora danışmadan antibiyotik kullanarak kendi kendilerine tedavi uygulamaya çalışmaları sık yapılan bir hatadır. Gribin iyileşmesinde istirahat çok önemlidir. Yine bol sıvı almak, koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketmek destekleyicidir. Grip aşısı olmak hastalıktan korunmada yararlıdır.
Soğuk algınlığı da bir solunum yolu hastalığı olmakla birlikte, soğuk algınlığına neden olan virüsler grip virüsünden farklıdır. Yüksek ateş ve halsizlik görülmez. Hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma ve boğazda kaşınma hissi gibi belirtilerle seyreder. Çocuklarda yetişkinlerden daha sık rastlanır.Soğuk havanın yanı sıra bireysel faktörlerde soğuk algınlığı riskini arttırır. Özellikle yetersiz beslenme, stres, sigara, bademcik ve geniz eti problemleri bunların başında gelmektedir.
Soğuk Algınlığı ve Grip Tedavisi
Semptomları gidermeye yöneliktir. Burun akıntısını kesen ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılır. Bakteri enfeksiyonlarında etkili olan antibiyotikler bu virüslere etki etmemektedir. Dinlenmek çok önemlidir. Hastalık sırasında beslenmeye dikkat edilmeli, hazmı zor besinler tüketilmemelidir. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler yenmelidir.
Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmak için:
- Toplu ulaşım araçları gibi kalabalık ortamlara girildikten sonra eller ve yüz yıkanmalıdır.
- Telefon, klavye, kapı kolları, kumanda gibi ortak kullanılan yüzeyler dezenfekte edilmelidir. Virüsler bu yüzeylerde 8 saat yaşayabilmektedir.
- Her yıl grip aşısı olunmalıdır.
- Stresten ve bağışıklığı düşürücü diğer durumlardan uzak durulmalıdır.
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Bu şekilde hastalıklar daha kolay atlatılabilir.
- Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Yeşil, kırmızı, sarı sebzeleri tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Kumaş değil kağıt mendil kullanılmalı ve bir kez kullandıktan sonra atılmalıdır.
- Fincan ve bardaklar ortak kullanılmamalıdır.
- Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Ortam sık sık havalandırılmalıdır.